Skip content en ga naar navigatie

Mexicaanse mobiele scholen

22jul2016

MS_largeBinnen enkele dagen, trekken de Mobile School facilitatoren naar Mexico om er training te geven aan twee partnerorganisaties.

Een nieuwe thuis

Eerst gaan ze op bezoek bij het gloednieuwe mobiele school team in Mexico City. Tijdens een vorig bezoek aan Mexico, ging het team op prospectie bij Yolia Niñas de la Calle. Na een positieve evaluatie, besloten ze nieuw leven te blazen in een bestaande mobiele school. In Caracas, Venezuela zette een partnerorganisatie het werk met de mobiele school enkele jaren geleden stop en die heeft nu een nieuwe thuis gevonden in de hoofdstad van Mexico.

Yolia Niñas de la Calle wil drie keer per week de straat op gaan om te werken met de kinderen van (ambulante) marktkramers op verschillende locaties in de stad. Ze vergezelden het andere Mexicaanse mobiele school team al tijdens een straatsessie om ervaring op te doen en kijken er nu naar uit om er ook zelf in te vliegen.

Tijdens de implementatietraining zullen ze alles leren wat er te leren valt over de mobiele school en de educatieve materialen, zodat ze hun impact op de straat nog kunnen vergroten.

Mobiele school in Querétaro

Na de training in Mexico City, gaan de Mobile School facilitatoren op bezoek bij het andere Mexicaanse mobiele school team in Querétaro, op 3 uur van de hoofdstad. Sinds 2013 trekt het team van Alimentos para la Vida de mobiele school er elke week vijf keer de straat op om het zelfvertrouwen van de kinderen en jongeren op straat te verhogen.

De nieuwe regering in Mexico voert momenteel een repressief beleid tegen mensen die leven en werken op straat. Markten worden volledig leeggehaald wanneer er niemand is. Regelmatige politiepatrouilles moeten verhinderen dat mensen terugkomen naar de ‘propere’ gebieden. Ze zoeken dus niet naar constructieve oplossingen voor de lokale sociale uitdagingen, maar verplaatsen ze gewoon naar andere delen van de stad. Het mobiele school team blijft echter consequent verder werken. Zo blijven ze het aanspreekpunt voor de lokale gemeenschap.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten