Skip content en ga naar navigatie

Ecotoerisme in zicht

13jun2016

wwf_largeOlivia, Charles-Albert en hun éénjarige dochter Fleur hebben zich goed geïnstalleerd in Malebo, waar het WWF-onderzoekscentrum en de projectbasis ligt. Zij is projectleider en hij wetenschappelijke onderzoeker. Op 2 uur van het centrum ontmoet het koppel elke morgen de ‘trackers’: de dorpelingen die opgeleid zijn om de bonobo’s te volgen. Zo nemen ze poolshoogte van de situatie in Congo.

In de laatste 6 maanden hebben de trackers ongeveer 20 dagen per maand contact gehad met de bonobo’s. En dat is een goed gemiddelde om binnenkort toeristen te ontvangen. 11 bonobo’s worden opgevolgd in het woud dichtbij het dorp van Mpelu en 14 bonobo’s in het woud van Nkala. Om nog meer kennis over de dieren op te doen en hun individuele identificatiefiches aan te vullen, zullen er binnenkort ook camera’s worden geïnstalleerd.

Bezorgdheid om dierenwelzijn

Maar ondanks de gunstige ontwikkelingen, zijn er ook bezorgdheden. Zo was er een tijdje geleden longontsteking uitgebroken bij één van de bonobofamilies. En dan rest ook het probleem van de stroperij. Olivia en Charles-Albert ontmoeten geregeld de controleurs. Zij moeten in kaart brengen hoeveel bonobo’s worden gedood door stropers. Maar ook al is er controle, toch neemt de stroperij niet af.

Genoeg potentieel

Toch is er zeker genoeg potentieel om ecotoerisme te ontwikkelen: de bonobo’s zijn duidelijk te zien voor de toeristen die op bezoek komen. En er zijn ook nog andere mogelijkheden. Een consultant in ecotoerisme heeft onlangs een studie gemaakt van extra opportuniteiten om nieuwe toeristen te ontvangen én hij heeft ook een businessplan opgesteld.

Welke opportuniteiten ?

De studie toont bijvoorbeeld de mogelijkheid om ecotoeristische producten te lanceren bij specifieke doelgroepen. Omwille van het specifieke karakter van de projectsite en het feit dat de site ver ligt van meer verstedelijkte gebieden, kunnen volgende vormen van ecotoerisme zeker aan bod komen: wildlife toerisme, vogelspotting, onderzoekstoerisme, avontuurlijke races, cultureel of community toerisme, en ook professionele ontwikkelingsgroepen. Om de ontvangst van de toeristen te verbeteren, raadt de studie wel nog aan te investeren in betere infrastructuur. Genoeg werk aan de winkel dus!

Dit bonobo-project van naderbij volgen? Word Ello en steun dit project!

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten