Skip content en ga naar navigatie

Dal van de Grensmaas straks 70 hectare groter

13dec2016

LL_largeDe kronkelende Maas, grindpartijen met zeldzame dynamische natuur, prachtige bloementapijten, ruigtekruiden, wilgenstruweel en ooibossen… Je ziet het allemaal in het Natuurreservaat Dal van de Grensmaas, een levendig milieu waar tal van zeldzame soorten welig tieren.

Een symbiose van mens en dier

Nog niet zo lang geleden diende de vzw Limburgs Landschap een dossier in om het reservaat met zo’n 70 hectare extra natuur uit te breiden. Ze wachten nog op goedkeuring van de bevoegde minister om dit waardevolle natuurgebied verder te onderhouden en zo de natuurlijke rijkdom veilig te stellen voor de toekomst. In Hochter Bampd-Herbricht — zo heet dit gebied aan de bovenstroom van de Grensmaas nabij Lanaken — werden nog niet zo lang geleden cruciale werken voor hoogwaterveiligheid afgerond. De natuur herstelt zich intussen gestaag. Het is er ideaal om de Gallowayrunderen en de sierlijke Konikpaarden in de jaarrondbegrazingszone van dichtbij te bewonderen. Struinen langs de Maas. Stroomafwaarts kayakken. Vissen aan de oever. Allemaal manieren om voluit van de prachtige Maasnatuur te genieten. En als je goed kijkt, vind je misschien wel beversporen …

Met zaag en bijl

Niet alleen natuurvereniging Limburgs Landschap is blij met de uitbreiding van dit reservaat. Ook de buurtbewoners zijn fier op hun ‘achtertuin’. Sommigen zijn zelfs zó trots, dat ze zich aan heuse beheerwerken wagen. Zo werd in september op vraag van de buurtbewoners een beheer-tweedaagse gehouden. Daarbij kapten vrijwilligers onder andere het teveel aan houtige begroeiing op de bloemrijke dijken. Ook een groepje mensen van het asielcentrum kwam een handje toesteken om met zaag en bijl ruim een kilometer bomen en struiken te kortwieken. Daar nemen vanaf nu de ‘grote grazers’ het verdere beheer op zich. We hopen alleszins dat de buurtbewoners, net zoals de Ello-gebruikers, onze Maasnatuur een warm hart blijven toedragen.

Wil jij dit Ello-natuurproject ook steunen?
> Zo doe je dat

Geef een reactie

Commentaar gesloten

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten