Skip content en ga naar navigatie

Wat doet Dokters van de Wereld in België?

10jul2015

DvdW_largeIn 2014 hielpen de vrijwilligers van onze partner ‘Dokters van de Wereld’ bijna 5000 mensen in eigen land: van diabetici op zoek naar insuline tot en met kankerpatiënten die in een portaal overnachten. De MediBus die Ello mee sponsort, is maar één van de vele initiatieven die we hier op een rij zetten:

Mobiele consultaties

Met de Medibus, een kabinet op wielen, gaan de vrijwilligers op zoek naar de meest kwetsbare mensen nabij stations en kraakpanden. In de bus verstrekken ze medische en preventieve zorgen. Druggebruikers kunnen er terecht voor informatie en steriel injectiemateriaal.

Zorg voor daklozen

Het hele jaar door is DVDW aanwezig in de permanente opvangcentra voor daklozen. Tijdens het Winterplan verzorgen ze de daklozen in de noodopvangcentra, samen met honderden vrijwilligers.

4 medische centra

Dokters van de Wereld heeft zorgcentra in Antwerpen, Oostende, Brussel en La Louvière. Op deze plekken kan iedereen terecht die zich geen arts kan permitteren. Na de zorg kijken de vrijwilligers hoe ze de patiënt opnieuw kunnen integreren in het normale zorgsysteem.

Netwerken met specialisten

Door de samenwerkingsverbanden met ziekenhuizen en tandartsen kunnen patiënten die dringend zorg nodig hebben, terecht bij een gynaecoloog, cardioloog of andere specialisten.

Kwetsbare vrouwen

Elke week trekt Dokters van de Wereld naar de leefwereld van kwetsbare vrouwen met een apart zorgaanbod: dat gaat van borstkankerscreening, zwangerschapsopvolging tot en met info- en preventiesessies over bv. anticonceptie.

Tandverzorging

1 op 3 mensen in armoede stelt zijn of haar tandartsbezoek uit. Tandverzorging is geen evidentie voor wie zich in een kwetsbare situatie bevindt. Door samenwerkingsverbanden met tandartsen en een eigen tandartskabinet pakt Dokters van de Wereld deze situatie aan.

Meer lezen over Dokters van de Wereld internationaal? Lees hier het jaarrapport van 2014.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten