Skip content en ga naar navigatie

In het spoor van de bonobo's

16jun2015

Spoor bonobos groot In het woud van Nkala en Mpelu in Congo worden de bonobo’s al een hele tijd voorbereid op ecotoerisme. Zo wordt hun wel en wee bestudeerd door onderzoekers en de zogenaamde ‘trackers’ of ‘spoorzoekers’. Deze ex-jagers uit naburige dorpen zijn heel vertrouwd met de apenfamilie en weten hun nesten vaak op te sporen.

De bescherming van bonobo’s, te midden van het woud, is een uitdaging die vele jonge onderzoekers willen aangaan! Dat geldt ook voor Olivia Haggis: de nieuwe project manager die sinds november 2014 het bonoboproject coördineert. Voor dit project assisteerde ze in Kameroen bij een ecotoerisme-programma waar ze onderzoek deed naar de gewenning van gorilla’s. Ze werkt nu samen met haar partner, die het wetenschappelijk onderzoek van het project voor zijn rekening neemt.

Trackingsysteem om bonobo’s te tellen én beschermen

Om de evolutie van de bonobopopulatie te meten, bestaat er een tracking- en monitoringsysteem. Dat vertelt ons meer over de variatie binnen de families en het wordt gebruikt om de bonobo’s goed te beschermen. Samen met haar man Charles-Hubert, is Olivia een tijdlang met de ‘trackers’ op stap geweest: dit zijn ex-jagers die de bonobofamilies al jaren volgen. Ze hebben een uitgebreide kennis over de bonobo’s en kunnen de dieren in het woud heel snel terugvinden.

Trackers van ‘s morgens vroeg op pad

De ‘trackers’ volgen de bonobo’s van ‘s morgens vroeg. Ze zijn in de buurt bij zonsopgang, als de bonobo’s ontwaken. Alleen zo kunnen de dieren wennen aan de aanwezigheid van mensen : een langzaam proces dat discipline en tijd vraagt. Na bijna 5 jaar vinden de trackers in iets meer dan 50 % van de gevallen de nesten van de bonobo’s ‘s terug. De dieren veranderen immers elke dag van slaapplaats. Dat ze nesten weten op te sporen is fundamenteel voor de organisatie van ecotoerisme. Het moment dat de bonobo’s wakker worden, is het moment dat ze het best kunnen geobserveerd worden.

Eerste toeristen als proefkonijn

Ecotoerisme gebeurt al in het oosten van Congo met gorilla’s. En binnenkort dus ook hier in Nkala en Mpelu. Een expert wil er binnenkort een toeristisch parcours voorbereiden om dit aan agentschappen voor te stellen en zo de eerste toeristen te verwelkomen. Met het oog op de ontwikkeling van ecotoerisme, werkt het WWF-team samen met de lokale organisaties en overheden, om te zien hoe zij de inkomsten van deze toekomstige activiteit willen beheren en gebruiken. Maar voor het zo ver is, resten nog enkele uitdagingen. De stroperij enerzijds, en daarnaast moet men er ook over waken dat de bonobo’s beschermd zijn tegen ziektes van toeristen. Nog wat werk aan de winkel dus.

TO BE CONTINUED

Wil jij in de toekomst op bonobo-spotting in Congo? Steun dit project met Ello.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten