Skip content en ga naar navigatie

De Medibus houdt halt

02mrt2015

medibus_largeEen dokterspraktijk op wielen die de hele stad doorkruist? Dat is de Brusselse Medibus. Een team van vrijwilligers rijdt sinds november 2013 rond met een camper om de meest kwetsbare Brusselaars een hart onder de riem te steken. Ze staan in voor verzorging, opvang, preventie en noodhulp. Meer weten over dit goede Ello-doel?

DE MEDIBUS STAAT IN VOOR …

OPVANG

Met de bus gaat het vrijwilligersteam rechtstreeks naar de leefomgeving van dak- en thuislozen. Eenmaal het ter plaatse is, toont het team dat ze hulpbehoevenden willen opvangen en een luisterend oor willen bieden. Ze willen een warm kader creëren en een dialoog aangaan. Zo moet de Medibus een vertrouwensband scheppen tussen de patiënten en hulpverleners.

INFORMATIE EN PREVENTIE

De straatmedewerkers komen in contact met een heel specifiek publiek: personen met een risicogedrag. Ze geven gezondheidsvoorlichting rond twee belangrijke thema’s: de risico’s die gepaard gaan met druggebruik en onveilig vrijen. En ze geven patiënten directe middelen om deze risico’s ook te verminderen, zoals bv. condooms aan sekswerkers, steriel materiaal aan druggebruikers …

VERZORGING

De klassieke eerstelijnsverzorging - pleisters, verbanden, … - gebeurt door verplegers. Tijdens de verzorging kunnen onze verplegers de medische, sociale en psychologische situatie van de patiënt evalueren. Daarna verwijzen ze de patiënt door naar verdere sociale en medische hulp door Dokters van de Wereld. Voldoet de patiënt niet aan bepaalde kwetsbaarheidscriteria, dan wordt hij of zij doorverwezen naar andere zorgstructuren.

NOODHULP

Van november 2013 tot en met januari 2014 hield de Medibus iedere vrijdagochtend medische en sociale raadplegingen voor de Afghaanse migranten die onderdak hadden gezocht in de Begijnenkerk: 64 raadplegingen voor 52 personen werden uitgevoerd. Wanneer mensen zonder papieren een plaats bezetten, kunnen de teams dankzij de Medibus snel ter plaatse zijn.

Ben je geen verpleger, maar wil je toch iets doen voor de Medibus?
> Word Ello en steun dit project

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten