Skip content en ga naar navigatie

Kinshasa: vier jaar later

02nov2015

SOS-grootIn 2010 startte SOS Kinderdorpen met een eerste familieversterkend programma. Eén jaar later opende het kinderdorp in Kinshasa zijn deuren: 150 weeskinderen vonden er toen een nieuwe thuis. In 2016 willen we nog meer: nieuwe middelen en nieuwe projecten.

Onderdak bij SOS-moeders

In 2011 vingen de eerste SOS-moeders kwetsbare kinderen op in 15 familiehuizen in het SOS Kinderdorp in Bingi-Bingi. Nu, 4 jaar later, gaan diezelfde kinderen al 4 jaar naar school en willen ze ingenieur of dokter worden. Zij hebben wel geluk gehad. Want in Kinshasa staan meer dan 300 000 kinderen er helemaal alleen voor …

Beter opgroeien bij je familie

Toch is iedereen het over eens dat kinderen nog het best bij hun eigen familie blijven. Daarom probeer SOS Kinderdorpen de meest kwetsbare families een duwtje in de rug te geven. En ervoor te zorgen dat ze op termijn een eigen inkomstenbron hebben en zelf de zorg voor hun kinderen op zich kunnen nemen.

Families zelfredzaam maken

Sinds de start van deze familieversterkende programma’s werden er 264 kinderen en hun families ondersteund. En 99 families werden terug zelfredzaam. Hoe dat z’n gang gaat? Families nemen een drietal jaar deel aan een programma en er worden afspraken gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat er engagement is langs beide kanten.

Solidariteit tussen families

Mensen staan niet langer passief aan de zijlijn, zoals bij ontwikkelingssamenwerking in vroegere tijden. Ze bepalen zelf mee hun toekomst. Zo worden er bijvoorbeeld ook solidaire familiegroeperingen opgestart. Dat zijn groepjes van families die als een hechte gemeenschap samenwerken om sociale acties op te zetten.

Ook hulp na het kinderdorp

Naast de bestaande projecten willen we ook nieuwe initiatieven opstarten. Zo willen we voor de oudste kinderen uit het kinderdorp gemeenschapshuizen oprichten. En we willen onze familieversterkende programma’s uitbreiden en de gemeenschap versterken. Daarvoor zijn al heel wat plannen en ideeën, maar we hebben uiteraard ook de middelen nodig.

Wil jij SOS kinderdorpen verder helpen groeien?
> Word Ello en steun dit project

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten