Skip content en ga naar navigatie

Help de politieke gevangenen bevrijden!

19nov2015

Free Sharon_large Sharon Cabusao, schrijfster, activiste en medeoprichtster van Gabriela, werd gevangen genomen in de nacht van 1 juni. Explosieven werden door de politie in haar huis geplant. Een wettig arrestatiebevel hadden ze niet. Net als zoveel andere politieke gevangenen in de Filippijnen werd Sharon het slachtoffer van corruptie en onderdrukking.

6 maanden. Zolang zit Sharon al gevangen in de kantine van het politiekorps. Samen met haar man Adelberto Silva brengt ze haar dagen door in iets wat je met moeite een ‘cel’ kan noemen. Het is dierenhok van amper 3 m2. Bovendien leidt Sharon aan een auto-immuunziekte: ze volgt een speciaal dieet en heeft dringend medische opvolging nodig.

Dagrantsoen van 50 pesos

Haar zwakke gezondheid is helaas geen issue voor de Filippijnse politie. Per dag krijgt Sharon 50 pesos (€ 1) om eten te kopen, maar ook zeep, elektriciteit of andere levensnoodzakelijke dingen. Daarom komen collega’s van Gabriela en andere organisaties haar dagelijks bezoeken. Ze brengen verse groenten en fruit mee, zorgen voor juridische ondersteuning en zamelen extra middelen in om haar verblijf in de cel wat draaglijker te maken.

Free Sharon Cabusao!

Gabriela blijft niet bij de pakken zitten. Ze komen op straat om de vrijlating te eisen van Sharon. En ze voeren campagne tegen politieke arrestaties van andere vrouwen onder de naam ‘Free our sisters, Free ourselves’! Want het verhaal van Sharon is er slechts ééntje in een reeks van velen. Activisten in de Filippijnen worden vaak bedreigd, gearresteerd of zelfs in koelen bloede vermoord.

Eindeloos optimisme

En toch laten organisaties als Gabriela en andere activisten zich niet afschrikken door de bedreigingen van de regering. Integendeel, ze zijn strijdbaar en optimistisch. Telkens opnieuw plannen ze nieuwe acties en nieuwe campagnes. Ze zamelen fondsen in om borgsommen te betalen, of het leven in gevangenschap menselijker te maken.

Wat kan jij doen?

Onder de indruk van dit verhaal? Ook jij kan helpen. Dankzij Ello Mobile, kan je de winst op je gsm-verkeer schenken aan Gabriela. Maar je kan meer doen … Wil je Sharon en andere gevangenen helpen bevrijden? Teken dan vandaag nog de online petitie ‘Free Sharon Cabusao, Free all political prisoners en deel je handtekening via facebook.

Volg de overkoepelende campagne op facebook

Bedankt!

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten