Skip content en ga naar navigatie

Colombia, meer dan voetbal alleen

31jul2014

Voetbal leeft deze dagen, ook in de Calvario, een buitenwijk van het Colombiaanse Cali. Jong en oud zoeken dagelijks een televisiescherm om een voetbalmatch te kunnen zien. Even was er hoop voor Colombia om de halve finale te halen. Nu is het voor iedereen gewoon nog enkele dagen genieten van het voetbalfeest.

Diezelfde jong en oud zoeken dagelijks naar manieren om te overleven. We vinden hen wekelijks terug aan de mobiele school, die al voor het twaalfde jaar op rij voortgetrokken wordt door de “Hermanas de la Providencia”. Deze Zusters van de Voorzienigheid kennen de straat door en door. Ze trekken niet met een bijbel de straat op om het evangelie te verkondigen. Ze trekken met de mobiele school de straat op om mensen te bereiken die normaal niet bereikt worden. Het gaat bij hen over humanisering en verhogen van eigenwaarde. Een visie die nauw overeenkomt met de onze.

Onze andere partnerorganisatie Comfacauca werkt sinds 2005 met de mobiele school. Zij richtten zich vooral op kinderen van vluchtelingen, die omwille van oorlog en drugstrafiek zich gevestigd hebben in tijdelijke nederzettingen in onder andere Puerto Tejada en Popayan. Een andere doelgroep dan in Cali, maar doorheen de jaren hebben we gemerkt dat onze mobiele school ook daar impact heeft.

Daarom zijn er de eerste drie weken van juli, twee van onze trainers ter plaatse om beide organisaties te ondersteunen met nieuwe educatieve spelen en opleidingen. De straathoekwerkers van Comfacauca zullen voor een korte periode ook samen tijd doorbrengen om hun ervaringen op straat uit te wisselen.

De trainers die we uitsturen zijn Toña Pineda, die ondertussen al meer dan tien expedities op haar naam heeft en Jessika Martinez. Jessika is zelf een zuster die jaren de mobiele school heeft geleid in Colombia en erna in Mexico haar eigen project heeft opgezet. Het is één van de vaste krachten in ons netwerk met een enorme passie voor alles wat met Mobile School te maken heeft. Zij zal Toña vergezellen op haar eerste expeditie en de straathoekwerkers de nodige energie geven om hun inspanningen op straat verder te zetten.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten