Skip content en ga naar navigatie

Directrice Hilde Boeykens maakt confronterende trip naar Kinshasa

30jul2014

SOS Kinderdorpen is ondertussen een dikke drie jaar actief in Kinshasa, met een kinderdorp, een familieversterkend programma en een medisch centrum. Onze directrice ging er deze zomer op werkbezoek. Wat ze zag was zowel hoopgevend als confronterend…

Met z’n achten op tien vierkante meter

“Eén van de dingen die me het meeste raakte”, vertelt Hilde, “was het bezoek aan een familie die nog maar net tot het familieversterkend programma toe trad. De moeder, Gamada, woonde samen met haar 8 kinderen in een huis van zo’n tien vierkante meter. Links van de deur is de keuken, rechts het slaapgedeelte. Omdat de ruimte te klein is voor iedereen, kunnen de kinderen slechts afwisselend binnen slapen. De rest brengt de nacht gewoon buiten door. Beeld je in dat dit hier zou gebeuren. Dat zouden we ontoelaatbaar vinden.”

Trotse vrouwen

“Toen we een familie bezochten die het SOS Familieversterkend programma recent kon verlaten, zag ik de andere kant van het verhaal. Zij bevond zich niet zo lang geleden in dezelfde situatie als Gamada. Maar met de hulp van SOS startte de moeder een succesvol handeltje op. Het huis op de achtergrond bouwde ze, met de steun van SOS, samen met vrijwilligers uit de gemeenschap. Vandaag is zij nu zelf voorzitster van een groep vrouwen die kwetsbare families ondersteunen. En zo voel je toch heel sterk hoeveel impact onze hulp kan hebben.”

Preken voor de kerk

“Op onze laatste dag woonden we een viering bij in de plaatselijke kerk. De priester, in Kinshasa nog steeds een man met veel invloed, wijdde zijn preek tot mijn verbazing aan het belang van goede levensomstandigheden voor kinderen. De directeur van het SOS Kinderdorp in Kinshasa legde me uit dat hij heel veel met de priester praat, en dat dit een belangrijke manier is om de bevolking te bereiken. Toen de priester vroeg of ‘Madame Hilde’ ook een woordje wou spreken voor de kinderen van Kinshasa, moest ik even slikken, maar het publiek ontving mijn woorden hartelijk…”

“Ik heb nu met eigen ogen gezien hoe groot de nood is in Kinshasa. Kinderen wonen gewoon op straat, jonge meisjes moeten hun lichaam verkopen… het is waanzin. Als je iets kan missen, het hoeft niet veel te zijn, dan gebruiken wij jouw gift graag om het leven van kinderen in Kinshasa te verbeteren. Dank u!”

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten