Skip content en ga naar navigatie

Hoe gaat het nog met onze mobile schools in Nicaragua?

28apr2014

Steun jij via Ello Mobile de Mobile School vzw? Dan zal dit je ongetwijfeld interesseren. Terwijl heel wat teams van enthousiaste straathoekwerkers in Zuid-Amerika aan de slag zijn met hun rondreizende schooltjes, kijken we vandaag hoe het onze drie mobiele scholen in Nicaragua vergaat. Heel goed, blijkbaar …

Junieth Machado en Rob Sweldens, twee medewerkers van Streetwize en Mobile School vzw, gingen onlangs op bezoek bij de drie mobiele schooltjes in Nicaragua, een land met meer dan 600.000 straatkinderen. Ze evalueerden er de werking van de schooltjes en boden er ondersteuning aan een nieuwe generatie lokale vrijwilligers, door het geven van een aantal creatieve workshops.

Las Hormiguitas in Matagalpa

In de armere buitenwijken van Matagalpa zijn ‘Las Hormiguitas’ – Spaans voor ‘de werkmieren’ – sinds 2008 actief. Deze lokale partner richt zich vooral op preventiewerk bij werkende kinderen, in de buurt van marktjes of zelfs nabij de vuilnisbelt. 32 gemotiveerde vrijwilligers namen er deel aan een driedaagse waarin Junieth en Rob les gaven over de hoofddoelstelling van de mobiele school: eigenwaarde. Daarnaast werden de enthousiaste vrijwilligers uitgedaagd om allerlei educatief materiaal op een creatieve manier te gebruiken. Een leerrijk bezoek dus!

Niños del fortin in Léon

Ook in Léon was het plaatselijke team vragende partij voor wat extra opleiding voor de nieuwe straathoekwerkers. Ook daar werkte het Mobile School-duo rond zelfrespect, educatief materiaal en creatieve therapie. Ze woonden er ook een activiteit bij met meer dan 40 kinderen: een mix tussen improvisatie, creativiteit en organisatie. En ook al keerden alle kinderen na afloop terug naar huis of naar hun werk … De sporen van het bezoek van de groene kar – het mobiele schooltje – bleven nog even zichtbaar door de lach op hun gezicht of de kleurrijke tekening op hun wang.

Masaya verhuist richting Léon

Rob Sweldens: “Het grootste voordeel van een mobiele school is dat we kinderen bereiken op plaatsen die niet voor de hand liggen: arme wijken, marktjes … Daarnaast zorgt het ook voor een grotere flexibiliteit. In Masaya bijvoorbeeld werd ons project onvoldoende gedragen door de lokale partnerorganisatie. Dat was echt zonde. Daarom verhuisden we deze derde school naar Léon. Zo is het aantal activiteiten daar verdubbeld en wordt de school terug dagelijks gebruikt!”

Dag van het straatkind

De mobiele schooltjes van onze vzw bewijzen wel degelijk hun nut. En het mag dan voor sommigen een druppel op een hete plaat lijken, wij geloven dat ons project nog veel groter en grootser kan worden. En precies omdat we vinden dat elk kind recht heeft op onderwijs, hebben we de meer dan 150 miljoen straatkinderen in de wereld eens goed in de kijker gezet. Op 12 april – de internationale dag van het straatkind – bouwden we in België voor de vierde keer een feestje voor al onze vrienden en sympathisanten. Lees het verslag van deze leuke dag!

> Wil jij de straatkinderen ook een hart onder de riem steken? Word Ello en steun dit project!

> Meer lezen over de Mobile Schools? Lees de artikels op onze Bezige Blog!

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten