Skip content en ga naar navigatie

Minder afval en méér groen in Limburg

04nov2014

Limburg_largeWie tussen Lanaken en Kinrooi woont, heeft er vast al iets van gemerkt: de bedding van de Maas is er verbreed om overstromingen te vermijden. Fijn, maar er is natuurlijk meer. Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw werkt er actief mee aan de inrichting van een 2500 ha groot natuurgebied, RivierPark Maasvallei. Door grote stukken land weer terug te geven aan de natuur én door zwerfafval aan te pakken, zien we zelfs zeldzame diersoorten zoals bevers terugkeren aan de Limburgse waterkanten!

Zo kan het dus ook

Natuurlijk was het verbreden van de Maas in eerste instantie een economische operatie. Waterschade aan huizen en bedrijven is dan ook een kostelijke aangelegenheid. Maar toch: de bewuste keuze om het omliggende landschap ecologisch herin te richten, moéten we gewoon toejuichen.

Want stel je voor: op termijn komt er een op en top groene verbinding van Lanaken tot Kinrooi, zowel langs de Belgische als de Nederlandse zijde van de Grensmaas. Goed voor 2500 ha natuurgebied, waarvan Limburgs Landschap vzw nu al zo’n 277 hectare mag beheren. Tegen 2016 wordt dat 400 hectare prachtig natuurlijk landschap, waarin dieren zoals de zwarte wouw en de bever een nieuwe, veilige thuis kunnen vinden.

Weg met overstromingen, weg met afval

Wat heeft dit verhaal nu met afval te maken? Wel: telkens wanneer de Maas uit zijn oevers was getreden, bleef er heel wat aangestroomd afval liggen. Daarin kunnen dieren verstrikt geraken, of erger nog: het kan in hun maag terecht komen. Onder andere de Konikpaarden en Gallowayrunderen die het natuurgebied moeten begrazen, zijn daar het slachtoffer van. Daarom investeert Limburgs Landschap vzw heel wat tijd en middelen aan het opruimen van dat zwerfafval. Vorige winter alleen al werden er op een halve dag tijd maar liefst 120 zakken vuil opgeruimd.

Hoe helpt Ello Mobile?

Wat Limburgs Landschap vzw nodig heeft om zijn goede werk verder te zetten, zijn eenvoudigweg centen. Ello zorgt mee voor die financiële steun, zodat de vzw materiaal kan aankopen, zoals een automatische opraapwagen. Die machine verzamelt vers gemaaid gras van de velden, wat het natuurbeheer vergemakkelijkt en schitterende graslanden boordevol bloemen doet ontstaan.

Werkt het? Het werkt!

De komende jaren – het project loopt nog tot 2016 – hopen we de natuurgebieden langs de Grensmaas nog verder te kunnen uitbreiden. Door extra percelen toe te voegen, kan er één aaneengesloten natuurgebied ontstaan van Dilsen-Stokkem tot Maasmechelen en kunnen planten en dieren zich veiliger verplaatsen. Om te bewijzen dat deze aanpak werkt, kunnen we alvast op de bevers rekenen. Deze boeiende, maar helaas nog altijd zeldzame beestjes, bouwen nu al nieuwe burchten in natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd en in Koningssteen-Kollegreend. Welkom terug, bevers!

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten