Skip content en ga naar navigatie

Fairphone gaat in productie

20aug2013

Fairphone in productie

We hebben al eerder geschreven over deze smartphone van conflictvrije grondstof, eerlijke winst en open software. En hij is nog steeds te bestellen! Via crowdfunding heeft Fairphone de grens van 5.000 bestellingen bereikt, het minimum dat nodig was om met de productie te starten.

De Amsterdammers achter het project hebben een schone en eerlijke smartphone ontworpen die op Android draait ongeveer even veel kost als de concurrenten. De specificaties zijn alleraardigst voor 325 euro, waarmee Fairphone laat zien dat bewust, schoon, duurzaam en eerlijk niet noodzakelijk woorden zijn met een hoog prijskaartje. Zo krijgt Fairphone een 4,3 inch scherm, een 1,2 Ghz quadcore processor, 16 GB opslagruimte, 1 GB werkgeheugen, een verwisselbare batterij en heeft hij een dual sim-slot voor twee verschillende simkaarten. Daarmee kan je zakelijk en privé gescheiden houden.

Koptelefoon, (micro-usb)-oplader en andere tierelantijntjes die je toch al hebt liggen van vorige telefoons worden niet bijgeleverd, wat de prijs drukt en bijdraagt aan het bewuste karakter van de telefoon. De bedoeling van Fairphone is om uitbuiting en vervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan met de productie en gekozen componenten van de gsm. De sleutelterm is openheid. De batterij is dan ook vervangbaar en de telefoon zelf makkelijk zelf open te maken.

Zoals Fairphone-oprichter Bas van Abel daarover al eerder zei: “Als je het niet open kunt maken, is het niet van jou. Je krijgt geen band met een Nintendo waarop geen schroevendraaier past. De economie werkt op weggooien en dat is verkeerd.”

> Wil je ook bestellen? Volg deze link

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten