Skip content en ga naar navigatie

LAUNCH ‘TEST OUT´: Sneltest voor HIV en Syfilis in een mobiel kabinet

06jun2013

prepaidOp 19 mei startte EX AEQUO in samenwerking met Dokters van de Wereld de pilootfase van het project “Test-Out”: een mobiel kabinet waar je je binnen het kwartier gratis en anoniem kan laten screenen op HIV en syfilis. Het pilootproject, een primeur voor België, vond plaats in hartje Brussel en richt zich in eerste instantie op (jonge) gays en mannen die seksuele contacten hebben met mannen. Minister van Gezondheid, Laurette Onkelinx ondersteunt het project.

“Met dit project willen we de drempel voor HIV testing bij moeilijk bereikbare groepen verlagen.» vertelt Stéphane Heymans van Dokters van de Wereld. “Veel mensen voelen zich immers nog steeds geremd om zomaar bij een dokter binnen te stappen voor een HIV- of syfilistest. Door letterlijk zelf de straat op te trekken, willen we de drempel verlagen voor al wie om wat voor reden dan ook niet geneigd is om zelf de stap te ondernemen. En dat zijn er heel wat.”

Daarnaast wil Dokters van de Wereld met dit project een statement maken : “België is één van de weinige Europese landen waar de aanwezigheid van een arts nog steeds verplicht is bij een HIV test. Dat op zich verlaagt al in grote mate de toegankelijkheid. Wij pleiten dan ook voor sneltesten voor HIV en andere SOA’s die op een gedecentraliseerde manier door niet-artsen kunnen worden uitgevoerd, uiteraard met de nodige voorafgaande opleiding.” Aldus Heymans.

Concreet stond de bus tussen 19 en 25 mei in het Olivetenhof in hartje Brussel. 5 opgeleide artsen van Dokters van de Wereld namen de sneltesten af. De test kan vrijwel onmiddellijk gelezen worden, waardoor de patiënt slechts enkele minuten hoeft te wachten. In het geval van een positief testresultaat, zorgde Dokters van de Wereld samen met EX AEQUO voor een snelle medische & psychische ondersteuning en doorverwijzing.

Na deze eerste pilootfase volgt een evaluatie. Hierna is het de bedoeling om gelijkaardige mobiele screeningsprojecten te lanceren in de rest van het land.

Wil je dokters van de Wereld verder steunen met mobiele initiatieven in Brussel?
> Word Ello en steun ons project

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten