Skip content en ga naar navigatie

Eindrapport 2012: toekomst voor 45 Palestijnse vluchtelingen

29apr2013

Eindrapport ADPM 2012

Beeld je even in: je wordt geboren in een dichtbevolkt vluchtelingenkamp en groeit er op in moeilijke omstandigheden. Ook al heb jij al lang niets meer te maken met de oorzaak van de situatie, toch draag jij er de gevolgen van. Hoe krijg je dan weer zicht op een leefbare toekomst? Simpel: met een job. En dat is precies hetgeen Ello-project ADPM mogelijk maakt, zo ook in 2012.

Professionele opleidingen

“Wij geloven dat een goede opleiding de sleutel is tot een beter leven.”, vertelde de directeur van het project ons in een eerder interview. “Je geeft de jongeren daarmee perspectief en een goede opleiding leidt tot een degelijke job. En hopelijk tot een beter leven.” Daarom ondersteunde ADPM in 2012 drie professionele opleidingen die in verschillende kampen worden georganiseerd: haartooi, elektriciteit en loodgieterij. Palestijnse vluchtelingen mogen in Libanon namelijk niet om het even welke job uitvoeren. Deze professionele opleidingen geven hen dan ook de beste kansen op een job.

Reclame maken

De locale partner van ADPM begon begin vorig jaar eerst met de opleidingen bekend te maken aan de hand van reclamemateriaal. Dit deelden ze overal in de kampen uit aan geïnteresseerden. Ze spraken ook veel met jongeren en schoolverlaters en benadrukten hen het belang van een goede opleiding. Resultaat? De 45 zitjes waren in geen tijd ingenomen door enthousiaste jongelingen.

Van theorie naar praktijk

Het 7 maand durende opleidingsprogramma van de drie richtingen bestond telkens uit twee luiken: het theoretische en het praktische. Eerst leerden de studenten alles over de algemene beroepsregels, de gedragsregels en de organisatie van de werkplek. Bovendien werd er ook de nodige aandacht besteed aan veiligheid en preventie. Verder kregen ze ook een uiteenzetting over de alle mogelijke werkinstrumenten en het onderhoud daarvan. Ten slotte kregen ze ook een stuk materiaalleer mee.

In het tweede stuk van de opleiding konden de jongeren zelf aan de slag in zorgvuldig geselecteerde werkomgevingen. Dag na dag leerden de studenten de kneepjes van hun vak en groeiden in hun vakkunde. Vrijwel elke student vond plezier in zijn werk en de manier van lesgeven. Het bewijs? Een gemiddelde aanwezigheid van boven de 90%!

De nieuwe lichting

En ook voor 2013 is het Ello-project er al volop ingevlogen. In het Beddawi center startte in februari al een aluminium-cursus en in Nahr el Bared een opleiding tot loodgieter. Binnenkort start ook een nieuwe haartooicursus in Rashidieh.

Ondersteun jij ook binnenkort deze richtingen?
> Steun ADPM met Ello Mobile

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten