Skip content en ga naar navigatie

Ello-held van de maand: Karel Arnaut

04nov2013

Ook al vertrouwt Karel Arnaut voor de volle 100 % op onze publiciteitscampagnes, we willen hem maar al te graag als Ello-ambassadeur. Vragen we deze professor naar het waarom van zijn Ello-abonnement, dan krijgen we als antwoord een les in antropologie. Wij onthouden vooral: duurzaamheid, solidariteit en toch ook wat idealisme.

Naam: Karel Arnaut
Leeftijd: 50
Woonplaats: Elsene
Beroep: Professor Antropologie, IMMRC, KULeuven
Hobby’s: lezen, tuinieren, reizen

Hoe heb je Ello leren kennen?

Via de media. Het is ondertussen al een paar jaar geleden. Ik denk dat het een advertentie was in, zeg maar, een bevriend tijdschrift: als ik me niet vergis het onovertroffen MO* magazine.

Waarom koos je voor Ello?

Heel eenvoudig: om een duurzame en solidaire toets te geven aan mijn dagelijks gsm-gebruik. Mobiele telefonie is namelijk een vloek en een zegen. Het bezorgt ons een fantastische infrastructuur van socialisering en informatiedeling en het faciliteert communicatie tussen gewone mensen. Maar, er is een ontstellende reeks ‘maars’. In telecom spelen gigantische geo-economische en geopolitieke belangen: zo slaan heel wat bedrijven munt uit onze consumptieprofielen. Een andere ‘maar’ is de fameuze ‘digital gap’: veel mensen uit het Zuiden hebben geen toegang tot snel digitaal verkeer. Daar komt bij dat de productie van mobiele telefoons, medeverantwoordelijk is voor uitbuiting en geweld, vooral in zeer kwetsbare gebieden waar deze mineralen zich bevinden, zoals in Oost-Congo. Dat klinkt allemaal heel deprimerend en een Ello-abonnement is voor mij precies een manier om daar een positieve, constructieve wending aan te geven.

Welk project steun je en waarom?

Ik ga eerlijk zijn: ik weet het niet precies. Ik zou het kunnen nakijken maar toen ik mij destijds aansloot bij Ello heb ik ook niet veel aandacht geschonken aan welk project ik precies zou steunen. Het was meer een principiële dan een concrete keuze. Het zal misschien verwonderen maar ik geloof niet dat ontwikkelingssamenwerking iets substantieels kan veranderen. Het is wel superbelangrijk in de manier waarop het de rijkere delen van de wereld constant herinnert aan de geweldige mondiale ongelijkheid. Voor mij zijn ontwikkelingsprojecten geen remedies, maar signalen: het zijn levensbelangrijke aanwijzingen van dringende mondiale uitdagingen.

Is je gsm-gebruik veranderd, nu je weet dat je met elk gesprek en sms’je een steun geeft aan mensen en projecten die het nodig hebben?

Voor zover ik kan zien niet. Ik probeer sowieso prijsbewust te bellen. Hopelijk lukt dat ook als ik mij straks op het gladde ijs van het mobiel surfen waag...

Hoever reikt jouw sociaal en ecologisch bewustzijn? Steun je naast Ello Mobile nog andere initiatieven?

Ik ben in blijde verwachting van m’n eerste smartphone, dat wordt een Fairphone, een min of meer ‘eerlijk’ en ecologisch verantwoord toestel dat momenteel met crowdfunding bijeen wordt gefinancierd. Deze aankoop maakt deel uit van mijn voortdurende zoektocht naar duurzame en solidaire maatregelen voor mijzelf en voor het hele gezin: zowel qua voeding (bio, fairtrade,), qua energie (isolatie, groene stroom, zonneboilers op ons dak), qua transport (woon-werk/school-verkeer enkel met fiets en openbaar vervoer), qua afvalverwerking (gescheiden afval en wormcompostinstallatie in de kelder), enz.

Je weet dat Ello veel te danken heeft aan de mond-aan-mondreclame van zijn gebruikers. Heb jij al vrienden of kennissen warm kunnen maken om over te stappen naar Ello?

Ik ben niet zo bekeringsgericht. Ik stel dus al mijn vertrouwen in de publiciteitscampagnes van Ello: ik vind die bijzonder aantrekkelijk en overtuigend. Meer van dat, zou ik zeggen.

Welk sms’je/telefoontje zou je vandaag gelukkig kunnen maken?

Dat de Belgische banken 8000 Ello-abonnementen aan hun medewerkers schenken in plaats van 8000 bedrijfswagens.

Wil je net zoals Karel voor 100% voor Ello kiezen?
> Lees meer

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten