Skip content en ga naar navigatie

De bonobo's zijn een bedreigde diersoort

15okt2013

Het leefgebied van de bonobo's ligt in het Congobekken, in de Democratische Republiek Congo (DRC). Bonobo's leven meer bepaald in de provincie Equateur, in de noordelijke helft van het land, net onder de 'bocht' van de Congo-rivier. Daar zijn ze te vinden in verschillende habitats: in primaire bossen (hoge bomen, dichte bossen), secundaire bossen (minder dichte bossen door de exploitatie door de mens), en nabij waterlopen, aan moerassen.

Aantal en verspreiding:
Men schat tussen 5000 en 60.000

Latijnse naam: Pan paniscus
Bonobo's zijn slanker dan gewone chimpansees (Pan troglodytes) en hun schedel is kleiner en ronder. Hun aangezicht is plat en helemaal zwart. Ze hebben rode lippen, dunne oren en brede neusgaten. Hun onderste ledematen zijn langer en hun armen korter. Ze verplaatsen zich bij voorkeur op hun achterpoten en zijn meestal in de bomen te vinden. Het mannetje weegt gemiddeld 41 kg, het wijfje 37 kg.

Op het menu

Bonobo's jagen maar zelden op andere dieren en eten voornamelijk vegetarisch. Ze voeden zich met een grote variatie aan plantensoorten en plantendelen (vruchten, bladeren, zaden,...). Ook insecten lusten ze. Verder eten ze af en toe een reptiel of klein zoogdier en soms ook vis of garnalen.

Structuur en sociaal gedrag

Bonobo's zijn erg sociale dieren; ze leven in gemeenschappen die 25 tot 75 of soms zelfs 120 dieren tellen. De gemeenschap is onderverdeeld in kleinere subgroepen die regelmatig opnieuw gevormd worden. Bonobo's nemen een terrein van 30 tot à 50 km². 's Avonds komen ze bij elkaar om hun nest te bouwen in de bomen.

Bedreigingen

De belangrijkste bedreigingen voor de bonobo zijn: de vernieling van zijn habitat - de bossen - door de houtwinning, de ongecontroleerde jacht en de illegale handel in wilde dieren.
Verder worden de bonobopopulaties ook bedreigd door de gevolgen van de burgeroorlogen en de toenemende armoede in de DRC. De populaties raken versnipperd, en door de lage voortplantingssnelheid van de bonobo is de soort extra kwetsbaar.
Bonobo's worden bejaagd omwille van hun vlees (bushmeat) maar zijn ook gegeerd voor de traditionele geneeskunde, en zelfs 'magie'-praktijken.
De vernieling van de habitat van de bonobo hangt samen met de jacht. Om het hout uit de bosconcessies te transporteren, leggen de houtbedrijven wegen aan tot diep in het bos, en maken zo de weg vrij voor stropers.

Met 3 euro zorg je voor de bescherming van een bonobo gedurende één maand en zet je mee duurzame projecten op voor de lokale gemeenschappen. Help jij mee?

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten