Skip content en ga naar navigatie

Project update Simon & Odil: koken met kleine helden

05jun2012

Frank Fol

Wat is er heiliger voor kinderen dan hun woensdagnamiddag? Zeker als dit het begin is van het verlengde Hemelvaartweekend. En net ook op dat moment laaide het enthousiasme in het kinderziekenhuis van het UZ Gasthuisberg in Leuven hoog op. Maar wel om een heel andere reden: groentekok Frank Fol kwam er namelijk samen met Simon & Odil een kookworkshop geven voor langdurig zieke kinderen en hun ouders. En ook wij waren van de partij!

Op de vierde verdieping in de verplegingszaal van eenheid 433. Daar was het op 16 mei de ‘place to be’ voor de patiëntjes van het kinderziekenhuis en hun ouders. Groentekok Frank Fol had er de keuken ingenomen met z’n pannen, potten en dozen vol heerlijke ingrediënten. Samen met Simon & Odil-medewerkster Catherine Van Durme zet hij er alles in het werk om al kokend voor afleiding te zorgen voor de kinderen.

Op het menu:

- Smoothie ‘Odil’
- Smaakbom ‘Pittige knabbel’
- Wushi ‘Simon’
- Sappige boterham
- Fruitbrochette

“Dit is in de eerste plaats voor het amusement” , vertrouwt Catherine van Simon & Odil ons toe. “Voor de kinderen duren de dagen hier erg lang. Nu kunnen ze er even tussenuit.” En niet alleen voor de kinderen lijkt de kookworkshop een welgekomen afleiding. “Voor de ouders is het minstens even plezant”, horen we één van de mama’s zeggen.

Ook de broer van één van de patiëntjes doet lustig mee. “Het is belangrijk dat hij erbij betrokken wordt”, vertelt zijn papa ons. “Daarom organiseert het ziekenhuis maandelijks ook de ‘Brussen-dag’. Dan worden alle broers en zussen uitgenodigd om samen met de patiëntjes allerlei activiteiten te doen.”

Onder het toeziend oog van diëtiste Lobke gaan de kinderen enthousiast aan het snijden, bereiden en dresseren. “Deze kookworkshop heeft ook een praktische kant”, verzekert Catherine. “Door hun ziekte of behandeling mogen de kinderen bepaalde zaken niet eten. Met deze kookworkshop leren ze lekkere gerechtjes maken met beperkte middelen. En kunnen ze dit thuis eens opnieuw doen.”

En het resultaat is overheerlijk. Dat kunnen we wel zeggen na  de smoothie en de ‘pittige knabbel’ geproefd te hebben. Ook één van de kinderen geniet er duidelijk van. “Ik ben een snoeper”, grinnikt ze terwijl ze enkel de hagelslag van haar ‘sappige boterham’ peutert. Hilariteit alom in de verplegingszaal!

Met gemengde gevoelens verlaten we echter weer het ziekenhuis. Samen met de kinderen hebben een fantastische kooknamiddag beleefd, maar nu wacht hen weer de ziekenhuiskamer en de behandelingen. In goede handen zijn ze, zo veel is zeker. De ongezien positieve manier waarop het verplegend personeel de patiëntjes opbeurt is op z’n minst lovenswaardig. Net als de strijd die kinderen en ouders elke dag voeren tegen hun ziekte. Helden zijn het, stuk voor stuk.

Daarom hopen we van ganser harte dat deze workshop hen weer wat kracht heeft gegeven om door te zetten. En dat Simon & Odil dat in de toekomst nog lang mag doen!

Help jij mee voor het verschil te zorgen?
> Bel met Ello Mobile en steun Simon & Odil

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten