Skip content en ga naar navigatie

SOS kinderen in boek: ‘Ik weet niet waarom´

10mei2012

SOSTot dinsdag 15 mei loopt in de Brusselse Bozar (het Paleis voor Schone Kunsten) de tentoonstelling ‘Ik weet niet waarom’. Een reeks aangrijpende getuigenissen en portretten geven weer hoe de SOS kinderen in België het begrip ‘familie’ ervaren.

De tentoonstelling is het resultaat van een ontmoeting met 39 kinderen en jongeren die verblijven in projecten van SOS Kinderdorpen in België.

Deze verhalen werden ook gebundeld in een boek. ‘Ik weet niet waarom’ ontstond na verschillende sessies ‘praktisch filosoferen’ met kinderen uit het SOS Kinderdorp Chantevent en het Simbahuis. Daarbij stond de betekenis die kinderen aan familie geven centraal.

Auteur Jan Knops: “In totaal zijn er 34 kinderen uit het kinderdorp en 5 kinderen uit het Simbahuis betrokken geweest bij het project. We hebben ze ingedeeld in 4 leeftijdsgroepen en met elke groep 3 sessies ‘praktisch filosoferen’ georganiseerd. Aan de hand van vragen over familie maar ook over vriendschap, liefde en geluk onderzochten we dit thema. Samen met mede-auteur Inge Duytschaever herwerkte ik de dialogen van de kinderen tot monologen. Het zijn hun woorden en hun gevoelens. Rechttoe rechtaan. Fotograaf Cuny Janssen zorgde dan weer voor de portretten van de kinderen.”

“Wat mij het meest heeft verrast, was de innerlijke kracht van de kinderen”, zegt Jan Knops. “Het zijn zelfbewuste kinderen die een eigen mening hebben en die absoluut niet in een slachtofferrol zitten. Ze bepalen zelf hoe ze omgaan met hun situatie en of ze bijvoorbeeld wel of niet kwaad zijn op hun ouders. Zij zijn eerder realisten dan idealisten, ze weten heel goed waar ze naartoe willen in hun leven. Het zijn moedige kinderen.”

Je kan het boek rechtstreeks bij SOS bestellen.

Of steun SOS Kinderdorpen en word Ello.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten