Skip content en ga naar navigatie

Averbode ziet het bos weer door de bomen

09mrt2011

averbode bosHet grote natuurherstelproject in Averbode Bos & Heide nadert stilaan haar climax. Alle zones ontwikkelen zich tot mooie landschappen, heidestruikjes verschijnen hier en daar en de schapen verheugen zich er op om te grazen in de open zones. Er is de afgelopen maanden en jaren bergen werk verzet. En dat zie je: Averbode Bos & Heide is nu een aangename plek om te vertoeven met een leuke afwisseling tussen bos, heide en duinen.

Fauna

Niet enkel de schapen maken hun intrede in Averbode Bos & Heide. Met veel trots verwelkomt Natuurpunt er nu ook sinds kort de nachtzwaluw. En dat is niet toevallig. De nachtzwaluw voelt zich erg thuis in bos-met-heidelandschappen. Maar het is vooral zeer belangrijk nieuws omdat de vogels bedreigd zijn in Europa en erkend worden als beschermde diersoort.

Flora

Wie zijn wandelschoenen al eens uitgetest heeft op de recent aangelegde paadjes merkt het algauw: Averbode Bos is niet meer wat het geweest is. Het is er zo veel beter op geworden. Door meer licht toe te laten en de pestsoorten onder controle te houden, krijgen de inheemse bomen meer kansen en floreren ze nu tot een prachtig en gevarieerd bos.

To do in 2011

Maar het werk zit er nog lang niet op. Verre van! De enorme vennen worden dit jaar uitgegraven en gerestaureerd en ook de dreven krijgen een fikse oplapbeurt. Zo kan het Averbode Bos weer evolueren tot een prachtig en biodivers stukje natuur. En dit dankzij de steun van de Ello-gebruikers.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten