Skip content en ga naar navigatie

Natuurpunt geeft Averbode meer groeikansen

20nov2009

PI_natuurpunt_groeikansen

In het kader van het Europese Life-project en het Vlaamse natuurinrichtingsproject voeren Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) samen herstelwerken in Averbode bos. En die werken schieten erg goed op ...

Door de werken wordt het bos soortenrijker en gevarieerder. Dankzij de inspanningen Natuurpunt-vrijwilligers en met de financiële bijdrage van de Ello Mobile-gebuikers kon het natuurgebied dit jaar opnieuw uitgebreid worden met 13.000 m². Over andere oppervlakten wordt nog onderhandeld. De ambities liggen nog hoog. De komende twee jaren zal er een kleine 100 ha aan heide- en natuurherstel gedaan worden. Op vele plaatsen betekent dat dat de heidezaadjes terug licht en warmte krijgen door de bodem af te schrapen (heide gedijt namelijk best op schrale bodem).

De werken zijn nu volop bezig. Dat zorgt nu even voor heel wat machinegeweld in het gebied. Maar het resultaat is een soortenrijke en landschappelijk gevarieerd natuurgebied. Om hier volop van te kunnen genieten, worden er nu ook kilometers wandelpad aangelegd, kronkelend door de bossen, langs vennen en doorheen heide.

Eerste resultaten nu al zichtbaar

Ondertussen zijn de eerste resultaten zichtbaar op het terrein. Op de geplagde stukken duiken nieuwe kiemplantjes van heide op en in de opengemaakte zones is de nachtzwaluw teruggekeerd. Dat zijn alvast aardige resultaten. Maar de natuur zal zich pas echt herstellen wanneer de werken afgerond zijn.

Daarnaast werkt Natuurpunt ook hard aan de aanleg van nieuwe, aantrekkelijke wandelpaden. Vrijwilligers van Natuurpunt namen daarvoor letterlijk de schop in de hand. Een intensieve klus, maar het resultaat mag er zijn! Tussen de Weefberg en de Rietvijver kan je deze nieuwe kronkelende paden al verkennen. Volgende zomer hoef je écht niet meer naar het Zuiden om prachtige natuurwandelingen te maken...

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten