Skip content en ga naar navigatie

Werken met Palestijnse jongeren in de Libanese vluchtelingenkampen

15okt2009

PI_bevrijdewereld_2010_07A

Werken met Palestijnse kinderen en jongeren in de Libanese vluchtelingenkampen … en de problemen waarmee ze worden geconfronteerd! (Mariam Soleiman, vluchtelingenkamp Rashideyeh)

In het kamp wonen in hoofdzaak jonge mensen.  Kinderen en jongeren maken er het hoogste percentage uit. Het is een ambitieuze bevolking die hoopt op een beter leven. Maar de weg daar naartoe is nog bezaaid met tal van hindernissen. Vandaar dus het belang van programma’s voor jongeren en kinderen, programma’s waarmee ze elkaar kunnen vinden en ze hun gaven kunnen ontwikkelen.

We werken met leeftijdsgroepen en op basis van ieders affiniteiten. De kinderen hebben de keuze: traditionele muziek, scouting, voetbalploeg, artistieke activiteiten, …

De actie “van kind tot kind en van kind tot gemeenschap” laat kinderen een belangrijke rol spelen waardoor ze zich betrokken kunnen voelen bij de voorbereiding en de planning van deze actie. De kinderen kiezen een onderwerp (dat kan op nationaal niveau zijn, of betrekking hebben op de gezondheid of op maatschappelijke aspecten), verzamelen informatie en stellen die dan voor. Ze maken daarbij gebruik van academische methodes, in verschillende vormen: liederen, theater, posters, … Ze stellen vervolgens hun werken voor aan de andere kinderen en families in het publiek. Dit soort acties zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal, van onze kinderen en betekenen een onmiskenbare morele steun in een moeilijke omgeving.

Onze kinderen hebben echter af te rekenen met tal van problemen en dat heeft een grote weerslag op ons werk: overbevolkte schoolklasjes, te weinig ruimte of parken waar onze jongeren vrij kunnen spelen, familiale problemen, een wankele economische en politieke situatie, onvoldoende culturele ontspanning, bibliotheken, spelletjes, …

We hebben daarom een reeks programma’s op de sporen gezet waarmee jongeren hun zelfrespect kunnen ontwikkelen en een vitale rol kunnen spelen in hun maatschappij:  uiteenlopende programma’s met betrekking tot cultuur (bibliotheek, A.A.Magazine , seminaries, colloquia, …), sport (voetbal, pingpong, …),  kunst (Dabkeh-groep, muziekgroep …), scouting, opleidingen (informatica, Engelse les, EHBO-lessen, …), jongerenprojecten (gezondheidsprojecten, milieu, sociale projecten, …).

Deze programma’s worden georganiseerd met een groep jongeren en vrijwilligers die een opleiding hebben gehad omtrent het ontwikkelen van het zelfvertrouwen en de versterking van bepaalde capaciteiten.

Dit draagt bij tot het vrijwilligerswerk waardoor jongeren hun gemeenschap kunnen dienen.

Werken met de Palestijnse jeugd vergt in de huidige omstandigheden geduld en verdraagzaamheid met betrekking tot de aanpak van problemen die vaak elke ambitie de kop indrukken. De moeilijke sociaal-economische omstandigheden, de politieke druk, de werkloosheid (72 beroepen zijn verboden voor Palestijnen in Libanon) leiden er toe dat onze jeugd alle hoop verliest op verandering en op een betere toekomst.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten