Skip content en ga naar navigatie

Prins Charles bezocht regenwoud Natuurpunt

27dec2008

Harapan regenwoud

Op zondag 2 november heeft de Britse prins Charles het Harapan-regenwoud in Sumatra (Indonesië) bezocht. Hij gaf het startsein voor het herplanten van afgebrande percelen.
Het prinselijk bezoek is een belangrijk gebaar in de strijd voor het behoud van 100.000ha regenwoud.

De Indonesische zusterorganisatie van Natuurpunt, Burung Indonesia, BirdLife International, de Britse Royal Society for the Protection of Birds en Natuurpunt startten in 2002 een ambitieus en innovatief project voor de bescherming van 100.000ha regenwoud in de provincie Jambi op het eiland Sumatra. Het aaneengesloten woud is een belangrijk leefgebied voor bedreigde dier- en plantensoorten, waaronder de Sumatraanse tijger. Het gebied wordt bedreigd door ontginning voor palmolieplantages, kaalkap voor papier en branden.

De Britse prins Charles en andere beroemdheden zoals Angelina Jolie en Leonardo DiCaprio spannen zich in om het verdwijnen van regenwouden en het effect daarvan op klimaatsveranderingen in de media aandacht te houden. Meer dan 20 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het vernietigen van regenwoud. “We zijn vereerd door de aandacht die prins Charles aan het Harapan-regenwoud besteedt”, zegt Wim Van den Bossche, woordvoerder van Natuurpunt. “Zijn bezoek ondersteunt de aanpak van de Indonesische overheid om andere landen uit te nodigen om samen het regenwoud te beschermen”.

De Indonesische minister van Bosbouw, Malam Sambat Kaban, vergezelde Prins Charles tijdens zijn bezoek. De minister onderstreepte dat al 10 bedrijven geïnteresseerd zijn om het Harapan project te kopiëren. Hij hoopt dat hiermee 1.000.000ha regenwoud extra kan beschermd worden. Hij feliciteerde het team van het Harapan-regenwoud voor het pionierswerk.

Het Harapan-regenwoud is een pilootproject voor Indonesië om productiebos dat bestemd is voor ontginning te laten herstellen en beheren door organisaties zoals Natuurpunt. In 2004 is, mede dankzij Burung Indonesia, de Indonesische wet voor houtkapconcessies aangepast. De nieuwe wetgeving maakt het mogelijk dat bedrijven houtkapconcessie beheren voor bescherming in plaats van verplicht te moeten kappen. Eind 2006 kregen we de concessie voor de eerste 50.000ha voor een herstelperiode van 100 jaar. Inmiddels zijn de beheerswerkzaamheden voor dit nog grotendeels beboste gebied in uitvoering en werken zo’n 80 mensen aan de dagdagelijkse bescherming van het regenwoud tegen branden en illegale houtkap.

De grote uitdaging voor de supporters van het project blijft het werken aan een financieel draagvlak waardoor het woud minstens 100 jaar effectief kan herstellen. Natuurpunt investeerde dankzij de steun van vele leden en donateurs al meer dan 100.000 euro in het beheer van het gebied.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten