Skip content en ga naar navigatie

Fijn bezoek uit de Filipijnen

15dec2014

Gabriela_largeGabriela is één van de belangrijkste vrouwenrechtenorganisaties in de Filipijnen. Zeker nu het land zich nog volop moet herstellen van de tyfoon Haiyan, hebben de vrijwilligers er méér dan hun handen vol. Omdat Ello – samen met jou – G3W en dus Gabriela al jaren steunt, kregen we een persoonlijke update van hoe het er op dit moment in de Filipijnen aan toegaat. Een boeiend gesprek!

Voor wie Gabriela nog niet kent: wat doen jullie precies?

“Gabriela is al 25 jaar lang de grootste en meest dynamische Filipijnse vrouwenorganisatie. Met intussen ruim 250.000 leden zijn we in het hele land aanwezig in lokale dorpen en gemeenschappen. Onze medewerkers en vrijwilligers ijveren er voor de rechten van vrouwen en kinderen én helpen de bevolking om zich te verbeteren op het vlak van huisvesting, inkomen, gezondheid en onderwijs.

We staan slachtoffers bij van politieke vervolging en andere vormen van geestelijk en lichamelijk geweld. Dat doen we onder andere met medische, geestelijke en juridische bijstand. En sinds de enorme schade door tyfoon Haiyan, houden we ons natuurlijk ook bezig met broodnodige herstelhulp in de zwaarst getroffen vissers- en landbouwgemeenschappen.”

Is er al sprake van herstel, één jaar na de tyfoon?

“We hebben jammer genoeg moeten vaststellen dat de Filipijnse regering zwaar tekort is geschoten in haar taak om de bevolking te helpen. De schade was en enorm en veel mensen zijn hun huis en hun inkomen verloren. Sommigen zijn al kunnen terugkeren naar hun geboortedorp, maar ze worden vaak aan hun lot overgelaten. De regering investeert liever in de heropbouw van winstgevende regio’s en activiteiten, zoals het kusttoerisme.

Daarom hebben we met aantal ngo’s de handen in elkaar geslagen. We gaan in zo veel mogelijk dorpen de situatie ter plaatse inschatten en brengen de meest dringende noden in kaart. We helpen landbouwers en vissers om hun activiteiten weer op te starten. We richten coöperatieven en klinieken op, organiseren onderwijs en brengen het gemeenschapsleven terug op gang. En we zetten met verenigde krachten de regering onder druk om menselijke én daadkrachtiger op te treden.”

Wat zijn jullie plannen voor 2015?

“Naast onze rehabilitatieprojecten voor de getroffenen door tyfoon Haiyan, blijven we ook in 2015 focussen op onze oorspronkelijke doestelling: Filipijnse vrouwen en hun kinderen beschermen tegen schendingen van de mensenrechten. Zo zijn we heel actief bezig met de dossiers van 37 vrouwelijke politieke gevangenen, waaronder één vrouw van 73 en één die net in de gevangenis is bevallen.

We houden ook opnieuw een campagne tegen geweld op vrouwen. We hopen daarvoor op Internationale Vrouwendag in maart met nog meer vrouwen te demonsteren dan de 10.000 actievoerders die we in 2014 verzamelden. Eén van onze belangrijkste eisen blijft een verbetering van het rechtssysteem, dat geweldplegers op dit moment nog veel te vaak onbestraft laat.”

Kun je onze Ello’ers een goede reden geven om jullie project te steunen?

“Een héél goede reden zelfs: als je G3W steunt, maak je écht een verschil. Want samen met andere organisaties zoals CHD en IBON zorgt Gabriela ervoor dat het geld en de hulpmiddelen uit het buitenland terechtkomen bij de mensen die het nodig hebben. Daar kijken we heel streng op toe!”

Wil je meer weten over het werk van Gabriela op de Filipijnen?
Kijk dan op onze blog of projectpagina >

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten