Skip content en ga naar navigatie

De kracht van verzet

29jul2013

dokters van de wereld

Isla Puting Bato of 'het eiland van de witte stenen', een idyllische naam die zelfs in een toeristisch foldertje niet zou misstaan, maar de realiteit is anders. Achter de naam schuilt een immense krottenwijk aan de rand van de Filippijnse hoofdstad Manilla. De plek staat niet eens op het stadsplan. Nochtans wonen er ongeveer 12.000 mensen, maar de Filippijnse overheid kijkt niet naar hen om.

Een jaar geleden woedde er een hevige brand, waarbij duizenden mensen het schamele dak boven hun hoofd verloren. De politie wilde toen van de situatie gebruik maken om de bewoners te verjagen. Grote projectontwikkelaars hadden hun oog op dit terrein laten vallen en wilden het maar al te graag inpalmen. Maar dat was buiten het verzet en de organisatiekracht van de vrijwilligers van onze partner CHD gerekend.

De gezondheidsactivisten van CHD mobiliseerden de bewoners die wekenlang actie voerden tegen de opgelegde uitzetting. Uiteindelijk keurde de lokale overheid een resolutie goed waardoor de bewoners konden terugkeren. Hoewel dit niet meteen een prachtig vooruitzicht lijkt, is de sloppenwijk de plek waar deze arme mensen hun leven, familie en vrienden hebben. Het werk van de afgelopen jaren, met vormingen in basisgezondheid en het organiseren van mensen in gemeenschapscomités, werpt nu zijn vruchten af. Al deze initiatieven versterken de veerkracht en het zelfvertrouwen van de mensen. CHD zal ook in de toekomst deze mensen verder omkaderen in de strijd voor hun rechten.

Ook Ello steunt G3W
> Hier vind je de projectinformatie

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten