Skip content en ga naar navigatie

Gabriela in actie na tyfoon

16dec2013

Op 8 november raasde de tyfoon Haiyan over de Filipijnen. Meer dan 13 miljoen mensen werden rechtstreeks getroffen. En maar liefst 4,4 miljoen mensen verloren hun huis of sloegen op de vlucht. Ook Elma Sebarano, lid van de vrouwenorganisatie Gabriela, beleefde een ware nachtmerrie.

"Het dak van de gymzaal waar we onze toevlucht hadden genomen, werd weggeblazen, waardoor we blootgesteld werden aan wind, regen en rondvliegend puin. Nu overleven we al dagenlang in een geïmproviseerde tent. Alleen dankzij het voedselprogramma van Gabriela hebben we de kracht om vol te houden..."

Hoop doet leven

We speuren een sprankeltje hoop in de ogen van Elma, wanneer ze gedreven begint te vertellen over Gabriela, al 25 jaar de grootste en meest dynamische Filipijnse vrouwenorganisatie die in noodsituaties op korte termijn levensbelangrijke noodhulp en medische missies op touw zet. Dat is ook nu geval na de humanitaire ramp van 8 november.

Gabriela bleef niet bij de pakken zitten

Meteen ondernamen de lokale leden van Gabriela actie. Ze trokken naar de omringende gemeenschappen om een stand van zaken op te maken en de eerste slachtoffers hulp te bieden. Het internationale netwerk werd ingezet om fondsen in te zamelen zodat hulpgoederen konden worden aangekocht. Gabriela verdeelde pakketten met voedsel, water en medicijnen onder 2000 getroffen families.

Gabriela op alle fronten

Noodacties werden op touw gezet en er werd gestart met de heropbouw van lokale organisaties. Daarnaast voert Gabriela nu ook campagne opdat de lokale bevolking zou kunnen terugkeren naar hun eigen land met hun bronnen van inkomst zoals visserij en landbouw. Waar Gabriela ook op aandringt, is de verantwoordelijkheid van de staat. Die moet de bevolking in zo’n natuurramp helpen, beschermen en preventief optreden.

Steun Gabriela dankzij Ello Mobile

Om de werking van Gabriela nog vooruit te helpen en hen meer middelen te geven in dergelijke noodsituaties, kan je dankzij Ello Mobile het project steunen in samenwerking met onze partner Geneeskunde voor de Derde Wereld.

-> Ik wil dit Ello-project steunen!

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten