Skip content en ga naar navigatie

Van zuiver water naar een vast inkomen

12sep2012

Bevrijde Wereld

Het waterproject van Bevrijde Wereld is een onderdeel van een globaal programma voor voedselzekerheid bij gezinnen. Daarom werd in 2007 een onderzoek georganiseerd in Guinee-Bissau. Men trachtte er te achterhalen waar de armoedegrens lag van de dorpsgemeenschappen waar nu de waterprojecten van Bevrijde Wereld met steun van Ello Mobile worden uitgevoerd.

Toen bleek 90% van de geënquêteerde gezinnen arm of zeer arm te zijn. Tijdens deze enquête legden de dorpsgemeenschappen zelf de criteria vast die een gezin als erg arm, arm en niet-arm beschouwen. Een familie wordt bijvoorbeeld als erg arm beschouwd als ze niet meer heeft dan 5 zakken rijst van 50 kg, 9 zakken cashewnoten, 9 zakken katoen, 150kg groenten, 1 handwerktuig, 3 kippen, 1 schaap, 3 geiten en geen fiets, moto of radio heeft.
In 2011 werd de situatie opnieuw gemeten en was het aandeel van deze groep met 20% gedaald. Deze verbeterde situatie heeft te maken met de opstart van verschillende activiteiten en onder andere door de toegang tot water.

De toegang tot water

De toegang tot zuiver drinkwater betekent betere voedselkwaliteit en een beter dieet. Want door voedsel bereid met vervuild water te eten of door vervuild water te drinken kunnen de gezinsleden zo ziek worden dat de voedingselementen nauwelijks worden opgenomen door hun lichaam en ze toch ondervoed raken.

Hieronder lees je enkele voorbeelden van behaalde resultaten in de dorpen van het waterproject in het kader van voedselzekerheid. Dankzij deze projecten en het verkrijgen van toegang tot water ontstaan er ook inkomensgenererende activiteiten.

  • Een systeem van zaaigoedvermeerdering en -verdeling voor rijst werd opgezet in 25 dorpen
  • De veestapel, een belangrijke bron van inkomsten in de regio, wordt beter verzorgd door de installatie van 8 veterinaire posten die goed bevoorraad worden en zelfbedruipend zijn
  • 520 gezinnen verdienen door het houden van koeien op stal een gemiddeld seizoensinkomen van 79.000 Fcfa (120 Euro)
  • 1020 boerinnen verdienen een seizoensinkomen van gemiddeld 30.000 Fcfa (45 Euro) met groenteteelt
  • 528 vrouwen in 15 dorpen verdienen een gemiddeld inkomen van 45.000 Fcfa (69 Euro) met de productie van palmolie

Door het Ello-drinkwaterproject werd, tot midden 2012, aan 8923 personen of ongeveer 890 families een goede toegang tot zuiver drinkwater bezorgd.

Duurzaamheid en link tussen het waterproject en inkomstengenererende activiteiten.

Dankzij diverse voedselzekerheidsprojecten zijn dorpen in staat toch een minimum aan inkomsten te genereren. Deze inkomsten zijn van fundamenteel belang om de nodige bijdragen te leveren die het onderhoud van de waterputten financieren.

De toegang tot water zorgt voor voedsel en dus ook voor inkomstengenererende activiteiten. Die zorgen op hun beurt dan weer voor het onderhoud van de waterputten. Dit illustreert mooi hoe dit waterprojecten voor een duurzame wisselwerking zorgt.

Wil jij Bevrijde Wereld steunen in Guinee-Bissau?
> Word nu Ello

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten