Skip content en ga naar navigatie

'De eerste stap is gezet!'

18mrt2014

Met een 50-tal paramedische verzorgingen en 400 aparte bedelingen van steriel injectiemateriaal op 4 maanden tijd kunnen we de Brusselse Medibus gerust een succes noemen. Het mobiele, medische kabinet brengt de hulp rechtstreeks naar daklozen en druggebruikers, die zo opnieuw vertrouwen krijgen in het Brusselse zorgsysteem. En dat met de hulp van Ello!

De meest kwetsbare burgers

Sinds 7 november 2013 rijdt in Brussel de Medibus rond. Een rondrijdend kabinet dat werd gelanceerd door de Dokters van de Wereld en de vzw Dune, een organisatie gespecialiseerd in toxicomanie. Dit vrijwillige initiatief richt zich op de meest kwetsbare inwoners van onze hoofdstad: daklozen, armen en druggebruikers. Mensen die soms zo verzwakt zijn, dat ze zelf niet meer in staat zijn hulp te zoeken in noodgevallen.

Een reis door de stad

Aangezien dit doelpubliek moeilijk de weg vindt naar de klassieke hulpinstanties zoals ziekenhuizen, dokterpraktijken, opvangtehuizen, komt de Medibus zelf naar hen toe. Op maandag en donderdag houdt hij halt aan het Centraal Station, Ribaucourt in Sint-Jans-Molenbeek en het Brusselse Noordstation. En op vraag van plaatselijke krakersverenigingen, de parkwacht, de MIVB … trekt de mobilhome ook de stad in op zoek naar kwestsbare vrouwen, illegalen, druggebruikers …

Vertrouwen opbouwen

Geleidelijk slagen de vrijwillige hulpverleners erin het vertrouwen te winnen van hun patiënten. Het verlenen van eerstelijns- en preventieve zorg en het uitdelen van steriel injectiemateriaal is trouwens een eerste stap om gemarginaliseerde mensen opnieuw aanknoping te laten vinden met het reguliere medische systeem. Met wat geluk en veel geduld, kunnen op termijn de risico’s van druggebruik beperkt worden, en kan men misschien een soort van administratief systeem uitdokteren voor wie niet aangesloten is bij een ziekenfonds. Maar de eerste stap in de proces is alvast gezet. Met succes!

Wil jij meer Medibussen zien rondtoeren?
> Steun dit Ello-project zodat het een echt succes wordt!

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten